fredag 13 april 2012

Stigande trend

Det är mycket som pekar på prisuppgångar just nu, allra senast SBABs mäklarbarometer såväl som SEBs boprisindikator och det faktiska utfallet på t.ex. Valueguards index.

Spaningen från närområdet där jag bor är att det stora utbudet med långa försäljningstider som förelåg för några månader sedan signifikant har minskat.

Har bloggens läsare några observationer från era horisonter?


Tillägg: En titt på Hemnets statistik visar även att utbudet av villor ligger fortsatt på ovanligt hög nivå, emedan utbudet av bostadsrätter numera är åter på en nivå jämförbart med de senaste åren

Källa: Hemnet

6 kommentarer:

 1. Köpte en lägenhet på Gärdet i Stockholm i maj 2008. Betalade 48 300/kvm. En tvåa, 59 kvm, gott skick utan att vara lyxig.

  Våren 2010 skedde stambyte i föreningen och jag passade på att pimpa badrummet lite (total extrainvestering 20 000). Sålde den för 53 000/kvm i augusti 2010.

  Såg just att grannlägenheten såldes av Notar. Också en tvåa, 56 kvm, samma våningsplan, sämre planlösning, ej genomgående till skillnad från min, inte lika fräscht kök, ej pimpat badrum. Pris? 57 600/kvm. Någon prisnedgång synes inte till.

  Generellt verkar lägenheter på Gärdet kommit upp en del i pris sedan jag köpte/sålde. Börjar bli svårt att hitta något vettigt för under 60 000. Bara för ett halvår sedan tyckte jag det verkade trögt och såg många som gick för ner mot 50 000. Ettor går för minst 60 000, inte sällan upp mot 70 000. Det har jag aldrig tidigare på Gärdet.

  SvaraRadera
 2. Hur ökar antalet villor till salu i förhållande till hur många som finns? Känns som en mer spännande siffra, går det att få fram?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sveriges befolkning ökar med runt 0,8% om året och alla säger att det byggs för lite så säg att antalet villor ökar någonstans runt 0,5%. Detta är ju helt försumbart när du ser i grafen att det är ca 50% fler villor till salu nu gämfört med 2008, 2009 och 2010.

   Radera
  2. Det var kanske lite för mycket gissningar för mig... Frågan var ställd eftersom det kan ge en bild på vilka hus som säljs. Är det de hus som är nya som de inte får sålda (vilket många artiklar verkar antyda) eller är det så att medelsvensson börjar få kalla fötter och vill ur marknaden. Det kommer inte ge en fullständig bild, men en hint.
   Det vore kul och se, men jag hittar bara siffror för lägenheter under 2011.

   Radera
  3. Inte det du frågade efter, men utbudet kan ställas mot försäljningsvolymer de senaste åren:
   http://bolanetorsk.blogspot.se/2012/03/forsaljningvolym-fran-scb.html

   Radera
 3. Är ute efter en större lägenhet i området(kungsholmen) och har sedan ett år bevakat marknaden i förhoppning om prisfall. Kan nu konstatera att det är mycket mer folk på visningarna och att det är kortare tid mellan visning av avslut. Känns som vi är tillbaka på ruta ett igen. Börjar ge upp tanken om ett prisras...

  / L

  SvaraRadera