onsdag 26 oktober 2011

Prisnedgångens effekt på skuldsättningsnivåer

Ny marknadsrapport från Bostadskreditnämnden släpptes idag. Den har redan genomlysts och kommenterats hos Cornucopia ordentligt. En spaning dock är att om man gör en högst ovetenskaplig "back of the envelope" beräkning givet att de flesta av er för närvarande gissar på kring prisutveckling på cirka -25% (se enkät till höger) på 2 års sikt. Applicera detta på det data som finns i BKN rapporten kring ungefärliga marknadsvärdet av alla bostäderna som har lån (idag 3036 miljarder), total skuld (2100 miljarder) och genomsnittlig amortering på 1,2% så blir effekten:
 • Marknadsvärde av bostäder med lån med 25% nedgång ca 2277 miljarder
 • Lånen blir efter amortering ca 2050 miljarder.
 • Ny skuldsättningsnivå ca 90%
D.v.s. en genomsnittlig skuldsättningsnivå som börjar bli jobbig för många. Betänk då också att det kommer finnas massor av hushåll som har en högre skuldsättningsnivå än genomsnittet. Ser även ännu mörkare ut (i genomsnitt) för de som sitter med BRF (högre belåningsgrad idag för de som har skulder, lägre genomsnittlig amortering ...). Notera att ovanstående är beräknat på både villor & BRF sammanslaget.

Om vi gör ovanstående ovetenskapliga beräkningar för ett antal olika prisnedgångsscenarier ser vi att det blir väldigt svårt läge vid ännu större prisfall...


4 kommentarer:

 1. wow, bra graf som visar exakt var vi är på väg, tror jag...

  SvaraRadera
 2. Följer nu din blogg dagligen och tycker att den ger en bredare bild av bostadsmarknaden än tex Bobubbla.

  Grafen är för övrigt ypperligt enkel men ändå informativ.

  SvaraRadera
 3. Angående bostadsdiskussionerna vill jag göra ett inlägg: Min butikschef (Maxi) berättade att en mäklare sökt extrajobb hos oss. Jag undrade såklart varför - men hade mina aningar. Svaret var att marknaden står still o han är en av de få mäklarna som inser detta tidigt o måste rädda sitt eget skinn inför en ev. arbetslöshet.

  SvaraRadera
 4. 10:19
  Tackar!

  15:57
  Hade någon sagt något liknande för något/några år sedan hade folk inte trott det var sant.

  SvaraRadera