måndag 31 oktober 2011

Trender på sökord som prisutvecklingsindikator

I augusti läste jag en artikel i The Economist där de ställde en fråga till läsarna kring alternativ till deras Big Mac index. De sökte andra typer av tumregler kring hur man kan följa konjunkturindikatorer (t.ex. hur många kranar ser du från en given plats, hur många lastbilar står på utanför fabriken på Scania i Södertälje o.s.v.). Ett förslag som kom upp var att tracka hur många som söker på Google efter "gold price".

Jag kom att tänka på denna artikel när en läsare kommenterade om den psykologiska faktorn kring hur bostadspriserna utvecklas och provade lite olika bostadssökord på Google Trends. De uppenbara som "bostadspriser" m.m. får man inte tillräckligt med träffar på, men däremot får man en intressant graf kring sökordet "hemnet". Kika på den grafen - är den inte lite lik hur huspriserna utvecklas? Får testa att göra en korrelation mellan den och bostadspriserna. Man kan också fundera på varför folk söker på Google efter hemnet istället för att bara mata in webadressen...

Någon läsare som hittar ett annat lämpligt ord att använda? Kan man hitta något ord som skulle kunna vara kopplat till "mindset" hos bostadsköpare och därmed skulle kunna agera indikator?

5 kommentarer:

 1. Sök på ordet "fastighetsmäklare" så ser ni en trend...

  SvaraRadera
 2. Eller "bostadsbubbla"?

  SvaraRadera
 3. 22:32
  "Bostadsbubbla" ger tyvärr inget resultat (för få som sökt på det).

  22:26
  Ooops, appropå Cornus olika inlägg om "mäklardöden" ;-)

  SvaraRadera
 4. Testa "ränta" - upp vid oroliga tider?

  SvaraRadera
 5. idag fotograferas min blt-lgh inför en försäljning. enligt de siffror som släpps offentligt är nedgången -1% sedan jan -11. dock påpekade mäklaren att den riktiga statistiken är -16%. (västerås)

  SvaraRadera