söndag 23 oktober 2011

Passning från Bobubbla? - Inlägg från Liberalerna "Det är ingen bostadsbubbla i Sverige"

Blogg-grannen Bobubbla? passar på att hälsa välkommen och tipsa om följande inlaga från Tankesmedjan Liberalerna "Det är ingen bostadbubbla i Sverige". Det framgår inte i inlägget vilken nivå på prisjustering som de gissar på framöver (för det är det vi alla gör, gissar, mer eller mindre välgrundat). Framgår faktiskt inte om de tror på fortsatt prisrally uppåt eller nedgång.

Huvudpoängerna de tar upp som argument mot prisbubbla är att belåningsgraden för nya lån till småhus i snitt är 68% samt att låntagarnas betalningsförmåga är god. I det senare pekar de på Riksbanken (antar att de menar senaste rapporten kring Finansiell Stabilitet från maj/juni). Där skriver Riksbanken bl.a. att  "Trots att hushållen är högt skuldsatta har de i allmänhet god betalningsförmåga" samt "Hushållens betalningsförmåga kommer sannolikt att vara god också framöver. Sysselsättningen väntas öka och inkomsterna förväntas stiga, vilket gör hushållen mindre sårbara."  Vidare görs jämförelse med Danmark (som har haft fallande bostadspriser) där man säger "Låntagarnas betalningsförmåga är överlag god men är svagare i Danmark. Det beror på att återhämtningen i den danska ekonomin går långsamt ...".

En fråga man kan ställa sig i detta sammanhang är om vi fortfarande tror (gissar) att sysselsättningen kommer att öka framöver i Sverige?

4 kommentarer:

 1. Det är många som säger att det inte är någon bubbla. Alla har rätt till sin åsikt. Min övertygelse är att den finns men ännu inte spruckit. Att gå från 0 % i handpenning till snart 25% kommer slå hårt på marknaden. Detta beteende är inget man ändrar på 2-3 år utan att marknaden påverkas. Vi skulle aldrig haft 0% i handpenning och 60-100 års amortering som möjlighet.

  SvaraRadera
 2. Jag kan berätta att 90% belåning förekommer fortfarande (eller i alla fall för en vecka sedan), Länsförsäkringar bank som en drygt 20-årig säljare lånade för att köpa min spare flat. Deras slogan är tydligen, "targeting people born yesterday".

  SvaraRadera
 3. Det enda argument foliehattarna som talar om en bostadsbubbla tycks kunna prestera är att bostadspriserna stigit mer än kpi. Som om billigare kinesisk elektronik på något sätt skulle pressa ned priserna på svenska bostäder!? :D

  SvaraRadera
 4. Gustav,

  Nja, det finns även andra argument t.ex. att skuldsättningsgraden ökat, att skuldsättningen (inte kostnaden) jämfört med disponibel inkomast ökat...

  SvaraRadera