lördag 29 oktober 2011

Kort sammanställning av argumenten för och emot en bostadsbubbla

I diverse kommentatorsfält debatteras ofta kring om vi har en bostadsbubbla eller ej. Epitet som hyresmupp, BLT, "stå kvar på perrongen - tåget gått" med mera kryddar inläggen. Till exempel har ofta nyheter kring bostadspriser de som har mest kommentarer på DI.se.

I detta inlägg tänkte jag bara väldigt kort summera de främsta argument som brukar föras fram av för respektive emot" att vi har övervärderade priser på bostäder. Avsikten är att framöver att analysera respektive argument.

Huvudargument för en bostadsbubbla:
  • Priserna jämfört med KPI, BNP och årsinkomster 
  • Skuldsättningsnivå i relation till årsinkomst
  • Pris-hyra kvoten ("Price-to-rent")
  • Pris på ett begagnat hus i relation till vad det kostar att bygga nytt
Huvudargument mot en bostadsbubbla:
  • Boendekostnad som del av disponibel inkomst
  • Mindre inslag av spekulation i Sverige än i vissa andra länder
  • Bankerna gör kreditprövning och säkerställer att det finns marginaler när nya bostadslån tas
  • Hushållens finansiella tillgångarna i jämfört med skulder
  • Lågt bostadsbyggande
Har jag i denna korta sammanställning missat något vanligt argument? Kommentera gärna, så uppdaterar jag denna lista för att återkomma med analys.

4 kommentarer:

  1. Jag tror bubblan egentligen är mycket enklare att se och analysera. Vi har haft krediter som nästan varit gratis. Respekten för hur mycket pengar du verkligen lånar har försvunnit (men är på väg tillbaka?) eftersom du "alltid" tjänar pengar på en lgh. För att krydda det hela har kravet på handpenning under perioder försvunnit. Detta har skapat bubblan. Hur ska bubblan kunna hålla då förutsättningarna snabbt ändrats till; högre ränta, bolånetak 15% (vissa banker kräver 25%), allmän ekonomisk oro, kommande lågkonjunktur och en underskattat psykologisk effekt pga media. Jag är själv en BLT men har valt att hoppa av detta pyramidspel - försäljning pågår. Beräknad förlust på 3-5% under pågående budgivning.

    SvaraRadera
  2. 06:46

    Håller med. Du listar faktorer som gjort att priserna ökat (t.ex. låga räntor, amorteringsfrihet) och man kan lägga till fler så som sänkt fastightsskatt/avgift m.m. Man kan sedan använda argumenten i inlägget för att analysera om ökningen som skett med hjälp av faktorerna har resulterat i övervärdering.

    Men precis som du säger kan man se det rent framåtblickande och vilka faktorer som kommer påverka priserna framåt.

    SvaraRadera
  3. Ville bara skriva att jag börjat följa bloggen och gillar den, seglade rakt upp bland favoriterna som kommenterar bostadspriser! Keep it up!

    SvaraRadera
  4. Jöns,

    Tackar! Alla ev. förbättringsförslag är varmt välkomna.

    SvaraRadera