lördag 22 oktober 2011

Engagerande kring bostadsbubbla hos Cornucopia - komplettering med hyresutveckling

Bloggen Cornucopia? har ett inlägg kring bostadsbubblan, med mycket engagemang i kommentarsfälten. Läs det, inklusive kommentarerna. Som synes i det datat han visar har villapriserna stuckit ifrån relationen till KPI, disponibel inkomst och BNP i slutet av 90-talet.

Min enda komplettering är en jämförelse av hur villapriserna utvecklat sig jämfört med hyrorna, se fig. nedan. Datat är från SCB, och tyvärr finns inte hyresprisutveckling i en sammanhängande serie äldre än 2003.


Tilägg: En läsare poängterar att trots ökande priser så har boendeutgifterna som procent av disponibel inkomst sjunkit 2004-2009 enligt data från SCB.

12 kommentarer:

  1. Lade till dig till min blogglista. Alltid intressant med ett perspektiv från ditt håll.

    SvaraRadera
  2. Man tackar. Försöker som sagt (skrivet) följa detta från mitt perspektiv där man sitter i smeten/träsket

    SvaraRadera
  3. Och hur ser grafen ut om du plottar den på logaritmisk skala istället så att procentuella förändringar blir lika stora oavsett vilken nivå man linjen är på?

    SvaraRadera
  4. Finns det statistik på hur utvecklingen av bolånens %-ella del av disponibel inkomst? Även övriga lån inräknade såsom bil, blanko, fritidshuset.

    SvaraRadera
  5. Vad du borde jämföra är boendekostnaden, inte köp-priset. Alternativt att du jämför villaprisindex med samma index för hyreshus. Din graf jämför äpplen och päron.

    (Utöver det har vi ju standardinvändningen att du jämför en reglerad marknad med en oreglerad)

    SvaraRadera
  6. En jämförelse av prisutvecklingen för hyreshus och småhus för permanentboende finns redan på SCB här. Hyresfastigheter har alltså ökat snabbare i pris än villor...

    SvaraRadera
  7. 07:03, varför skall man underdriva förändringar genom att välja en logaritmisk skala?

    SvaraRadera
  8. Price to rent-kvoten är högintressant. Tittar man på bostadsmarknaden i USA så har den funkat väldigt bra som en bubbelsignal. I Sverige funkar den dock lite sämre eftersom hyresmarknaden är så kraftigt reglerad. Hyrorna är artificiellt låga, vilket driver upp price to rent-kvoten. Om SCBs statistik hade inkluderat andrahandsuthyrning så hade din graf antagligen sett lite annorlunda ut.

    SvaraRadera
  9. 11:29 Ja, vill man göra en kostnad vs. kostnad jämförelse behöver man tittar på total kostnad för ägande (eng. TCO, och därmed inkludera lånekostnader, underhållskostnader m.m.) vs. hyreskostnad. Poängen här var att komplettera den prisutveckling vs. andra parametrar som Cornucopia sammanställt (och visa på att prisutvecklingen stuckit ifrån dessa parametrar).

    12:44 Jupps. Man ska även vara medveten om att SCBs statistik för hyresavgifter inte ens är komplett för den "öppna" hyresmarknaden...

    SvaraRadera
  10. BLT: Boendekostnaden har dock gått åt andra hållet... Se här. Boendekostnadsandelen MINSKADE mellan 2005 och 2009, trots kraftigt stigande priser.

    SvaraRadera
  11. Cornu 12:13: För att utvecklingen är exponentiell (I en ideal värld med KPI på 2% ökar "allt" med 1.02^x - en exponentiell funktion)... Det blir missvisande att visa en exponentiell kurva på en linjär skala.

    SvaraRadera
  12. 10:02

    Väl spanat. Den ökande disponibla inkomsten i kombination med bl.a. låga räntorna ger som du pekar på minskande boendekostnadsandel. Jag kompletterar inlägget.

    SvaraRadera