måndag 7 maj 2012

SEB:s boprisindikator visar på samma trend som SKOP

SEBs boprisindikator konfirmerar samma trend som SKOPs undersökning gjorde (se förra inlägget). 45% tror på stigande priser, 25% tror på fallande priser. Starka indikationer på uppåtgående trend för bostadspriserna helt enkelt. För ca ett halvår sedan genomfördes på bloggen en läsarenkät kring vad de tror resp. hoppas kring boprisutvecklingen på 2 års sikt. De flesta trodde på ett fall mellan 15% till 35%. Såhär i "periodpausen" 6 mån senare ligger vi istället på upp ca 1% vad gäller Valueguards index för villor i Sverige sedan dess. Naturligtvis kan mycket hända åt båda hållen under de närmaste 1,5 åren, men hittills har läsarna inte varit så pricksäkra ;-).

6 kommentarer:

 1. Är det inte så att dessa barometrar följer prisutvecklingen snarare än leder den.
  Fortfarande i början av detta år var den negativt trots att det redan var på väg att återhämta sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupps, samtidigt så när nästa datapunkt från Valueguard och Mäklarstatistik kommer den 15:e maj, så relaterar den till utvecklingen i april. I alla fall, om en vecka har vi svaret, innan dess har vi bara gissningar.

   Radera
 2. Det kommer ett prisfall men det finns många aktörer som inte vill se detta och kämpar in i de sista. OM det inte skulle komma väljer jag ändå att avstå deltagandet. Jag bor i småstad och har inte samma problem med bostad som sthlmarna. Dock prutade min bror 26 % på ett radhus i min småstad. Helt normal, varken dålig eller extravagant. Han valde att köpa normal bostad som våra föräldrar gjorde en gång i tiden för att ha råd med två bilar, semester, en segelbåt, en motorbåt utan att ha lån (utom bostad - 75% belåning - 30 års amortering). Hans sambo ska plugga i höst också - det är inräknat. Vi har bekanta som lagt 2-2,5 ggr så mkt på sitt boende utan att ha "finanslön". Alla gör vi våra val!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland undrar man vart folk får pengarna ifrån

   Radera
  2. Makro e kul8 maj 2012 02:55

   Från banken...?

   Det är ju helt klart så att folk har belånat sig hårdare och hårdare. Men till skillnad från teknisk analys-tomtar som Cornucopia så tror jag inte att bostadspriserna kommer krascha bara av sig själva. Det krävs någon form av chock. Kraftigt höjda räntor. Ytterligare höjda krav på insats. Kraftigt ökat byggande. Kraftigt ökad arbetslöshet.

   För tillfället syns inga såna moln på himlen. Således tror jag på stillastående till svagt fallande priser kommande året. Men om chocken/chockerna kommer så blir fallet desto hårdare á la "the bigger they are, the harder they fall".

   Radera
  3. Avsåg såklart kontantinsatsen. Många har tidigare uppgångar att "ta av" när de byter bostad, men över tid borde de bli färre (t.ex. har de som kom in efter 2007 inte några generella, breda uppgångar att luta sig mot).

   Radera