söndag 13 maj 2012

Hur tror du de prispåverkande faktorerna utvecklas framöver?

Under veckan som gick vad det återigen stort fokus på bostadsprisutvecklingen, i alla fall hos de med stort (sjukligt?) intresse i frågan, så som undertecknad.

Som alltid är alla utsagor om framtida priser gissningar, en del mer välgrunande än andra.

Istället för att titta på priset och ha det som primärdiskussion tycker jag det vore intressant att höra läsarnas funderingar kring de faktorer som påverkar priserna uppåt/nedåt. Vad tror du om dem?

Tillgång och kostnad för krediter
Viss utsikt finns att Riksbanken sänker styrräntan ytterligare, samtidigt så kommer det kanske blir svårare/dyrare för bankerna att låna givet t.ex. ytterligare Greklandsfrossa.

Politiska interventioner eller justerade regelverk
Införs amorteringskrav? Justeras bolånetaket? Kommer andra regeljusteringar göras för att stabilisera bostadspriserna vid ev. kraftig uppgång eller nedgång? Gissningsvis vill de flesta spelare å ena sidan inte se en fortsatt hög kredittillväxt och starkt ökande priser, men å andra sidan vill de inte heller se ett alltför snabbt prisfall (?).

Inkomstutveckling och arbetslöshet
Här ser väl de flesta estimat om vår närtid tyvärr inte så starka ut...

Psykologiska effekter
Ett tag i höstas tyckte jag mig höra en förändring i hur folk pratade om sina bostäder och bostadsinköp, det var inte längre givet med ständig uppgång. Däremot så verkar vinden ha vänt (i alla fall delvis) sedan årsskiftet. Kommer det var fortsatt full fart framåt, eller kommer försiktigheten tillbaka?

Tillgång och efterfrågan på boende
Se t.ex. inspel från Cornucopia?

Så, vad tror ni läsare om ovanstående faktorer?

5 kommentarer:

  1. Min övertygelse är att de sjunker ordentligt men har redan påbörjats. Jag lyckades pruta 67% (!ja!) på en risig lgh som ska renoveras (billigt om man gör de själv) för att bli bebolig. Nej, inte i city, men inte heller i förort. En normal lgh i trevlig (svensson) område. Denna ska användas som en lgh till mina kusiner och sedan kan den hyras ut tack vare (eller pga) regeringens andrahandspåhitt. Kommer köpa fler till dessa priser om det är möjligt. Tänker köpa o hyra ut isf. Jag måste placera slantarna någonstans - långsiktigt sparande. Min bror prutade 35% på ett radhus - helt normalt, svensson. (prutning beräknat marknadsmässigt) Båda dessa affärer gjordes INNAN visning då jag vet att mäklaren bara vill göra affär - snabbt! Vi skapade enkla jobb för mäklarna som längtat efter de. Dessutom ska jag sälja en obelånad trea efter sommaren och hoppas bubblan håller i sig en stund till. =)

    SvaraRadera
  2. Tillgång och kostnad för krediter

    Neutral till negativ inverkan på priserna. Räntorna kommer komma upp när Europa krackelerar. Men Sverige kommer klara sig ganska bra ändå och centralbankerna kommer ösa ut pengar så det blir inte så blodigt.


    Politiska interventioner eller justerade regelverk
    Införs amorteringskrav? Justeras bolånetaket?

    Neutral till svagt negativ inverkan. Tror inte man från myndighetshåll kommer strama åt. Eller släppa till för den delen. Möjligtvis kommer bankerna bli lite mer restriktiva.


    Inkomstutveckling och arbetslöshet

    Negativ inverkan


    Psykologiska effekter

    Negativ inverkan. Tror Europa kommer dra med sig både börsen och den faktiska ekonomin ner. Vilket i sin tur kommer göra Svensson nervös.

    Tillgång och efterfrågan på boende

    Positiv påverkan. Efterfrågan kommer dämpas men det finns redan stor brist på hyreslägenheter. Dessutom kommer bostadsbyggarmaffian (som vanligt) inte bygga om man inte får sålt hälften av lägenheterna på förhand till priser som är 20-30% högre än på andrahandsmarknaden.


    Summa summarum svag till medelstark negativ påverkan på bostadspriserna. Ner 10-20% kanske. I nominella termer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en bra kommentar (som vanligt).

      Radera
  3. Man kan konstatera att de avgörande faktorerna (räntor, regelverk) beror på centralplanering.

    Det går med andra ord inte att göra någon rationell bedömning av utsikterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ligger mycket i det konstaterandet.

      Radera