måndag 3 december 2012

Mr 20% ned

DI har en artikel om att Bo Hansson på Boverket (BKN har slagits ihop med Boverket) där han återigen spår ett fall på bostadspriserna på ca 20%, en återanpassning mot fundamenta. Säga vad man vill om Bengt Hansson, men han är i alla fall konsekvent. Han har sagt 20% ned sedan åtminstone 2009 (någon läsare som hittar äldre referens?), se länkar nedan.

Lägger med senaste grafen från Valueguard kring hur priserna rört sig sedan 2009. Till Bengt Hansson's försvar ska man dock lägga att när man gör en analys kring hur priserna ligger jämfört med fundamenta är det extremt svårt att pricka in när de kommer röra sig tillbaka mot fundamenta. Uttrycket "med en papegojas envishet" dyker av någon anledning upp i mitt huvud.

Just det där med att försöka pricka in en nedgång kan man känna igen i ett antal kommentatorer på nyhetssajter och bloggar. Då och då ser man inlägg från folk som är på väg in i bostadsmarknaden eller vill byta upp sig, men som frustrerat uttrycker "när kommer fallet?" och sedan möts av mothugg av typen "sitt kvar på perrongen". Vi sitter snart själva i den där situationen att det börjar bli dags att flytta till något större, och självklart undrar man om priserna kommer gå ned X% om man väntar Y tid på att köpa...


Källa: Valueguard


"20% ned" utsagor senaste åren
2011
2010
2009

2 kommentarer:

 1. Vad tror du själv?

  Jag har ingen aning om vad som kommer hända, men en sak är säker och det är bubblan är hårdare pumpad än någonsin. Kanske forsätter uppgången i 5 år till, kanske händer det inte så mycket, kanske blir det brutalslakt av storögda 70/80-talister i stockholms innerstad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet såklart inte heller - men är nog mest inne på ditt spår.

   Radera