onsdag 15 februari 2012

Det var bekvämare med huvudet i sanden

Som jag skrev i bloggens första inlägg så är mitt intresse för makroekonomi och bostadspriser relativt nytt. Ett exempel på det är att jag inte kan minnas att jag över huvudtaget reagerade på hur bostadspriserna utvecklades när de föll och sedan vände upp igen kring 2008/2009 - det passerade mig helt förbi. Makroekonomiskt följde jag dock naturligtvis med vad som hände finanskrisen, men det var mer på basal nivå kring vad som stod i "gammelmedia" m.m. samt den mängden ekonomi-information som krävdes för att sköta mitt jobb.

Någonstans på vägen har dock ett djupare intresse väckts till liv, med följd att jag mer intensivt följer ekonomimedia samt flera gånger dagligen läser bloggarna som är listade till höger, ZeroHedge m.fl. Man ser fram emot släpp av ny statistik, som om det vore en present på födelsedagen. Ok, kanske inte riktigt på den nivån - men åt det hållet i alla fall.

Men, min spaning är att denna utökade insikt knappast gjort mig "lyckligare". Måste erkänna att det var bekvämare att likt en struts stå med huvudet i sanden och inte alls vara medveten om utvecklingen. Det betyder dock inte att jag skulle vilja bli av med den kunskap jag byggt upp, eller sluta följa dessa ämnen. Denna kunskap har hjälpt mig att försöka göra lite mer genomtänkta ekonomiska beslut framöver, även om allt som gäller framtiden bara kan bli mer eller mindre välinformerade gissningar. Utmaningen är dock att ju mer man läser på, desto mer bekymrad blir man om framtiden...

Kanske skulle man försöka att likt Neo i The Matrix bli erbjuden ett blått piller och återträda i en dimma av ignorans ;-). Nej, jag väljer det röda pillret och fortsätter följa ämnet...

7 kommentarer:

 1. Det är väl så att så länge man inte själv är direkt drabbad så är det kittlande att frossa i det kommande eländet. Jag känner ibland samma sak själv. Fast ibland blir jag väldigt sorgsen när jag tänker på den framtid som barn och barn barn går till mötes.

  SvaraRadera
 2. Ignorance truly is bliss

  SvaraRadera
 3. Haha, känner igen mig - fast jag "vaknade" lite innan 2008. Håller med: livet blir mer komplicerat iom att man inte längre kan ta något för givet - men samtidigt långt mer givande och intressant.

  TV:n aldrig på. Zerohedge 3 ggr om dan :) /jep

  SvaraRadera
 4. Jag haller helt med. Följer samma bloggar och är allmännt pessimistik om framtiden.
  Det trakiga är att jag ser inte vilka fördelar detta ger mig. Jag har inga lan, ganska mycket pengar pa banken, och är beredd för det värsta - men det gör mig inte lyckligare. Tvärt om, är jag nog lite av en "dysterfink* i manga folks ögon, vilket inte gynnar mig eller dem. Kanske jag borde finna lite postiv balans i bloggläsandet? Vistt är Zero och Cornucopia bra men va fan...kan livet inte bjuda pa lite mer postivisim, humor och värme??
  Schweizarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prova med Blondinbella - och låt dig försjunkas in i dimmornas land.

   Shop til you drop, and be happy

   Radera
 5. Va konstruktiv och realistic, klart läget är "deppig" men det finns mycket positiv på gång. Det händer mycket inom tech utveckling, IT, Autos, etc.

  OCH SNÄLLA SNÄLLA SNÄLLA

  läs inte för mycket på zero hedge. de är bra men alldeles för negativ. Fråga dig själv, vad skulle det ta för de att bli Bullish ??
  Maybe you heard the joke " An asteroid misses the earth, while humanity breathes a sigh of relief; the guys over at zero hedge are pissed off.

  SvaraRadera