torsdag 2 februari 2012

"Everything is worth what its purchaser will pay for it"

"Everything is worth what its purchaser will pay for it" - Publilius Syrus.

Jag noterar att det fortfarande är ett flertal bostadsrätter till salu i närheten där vi bor, och att många av dem legat ute i ett gäng visningsvändor. Detta är lägenheter som för några år sedan i princip alltid var sålda inom en vecka från en visninghelg.

Gå och titta på utbudet hos t.ex. Hemnets statistik - utbudet är större än något år sedan 2008. Frågan är om det saknas spekulanter, eller om det är så att säljarna inte vill gå med på den prisnivå som spekulanterna är villiga att betala. Priset ligger ju där köpare och säljare möts...

8 kommentarer:

 1. Det finns ett hus i närheten av där jag bor som varit till salu i snart ett år tror jag. Det finns inte på hemnet, just nu, men till salu skyltarna sitter uppe på huset. Min analys av huset och de boende är: stora lån, har inte "råd" att sälja med förlust - säljer därför inte huset, och därmed "går inte priserna ner".

  Frågan tycker jag inte verkar vara hur ofta mäklarna starar om objekt, detta är ju en välkänd bluffverksamhet, utan hur stor del av objekten som ligger i en skuggbokföring, och inte syns. Allt för att hålla uppe priserna genom artificiellt lägre utbud. Detta system funkar säkert, ett tag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm...

   Kikade precis på ett hus på hemnet som jag tyckte mig känna igen. Lite googlandet gav att mycket riktigt hade det varit ute i höstas, de hade inte fått det sålt och sedan lagt ut det på Blocket för uthyrning. Nu till salu igen (samma utgångspris som i höstas).

   Radera
 2. Ja, det här glappet är lite jobbigt. Vi har nyligen vunnit en budgivning nyligen, men högsta budet är en bra bit ifrån utgångspriset. Problemet är att de är just bolånetorskar och kan inte sälja även om dom vill.

  Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbigt för båda parter.

   Sådana här fall syns ju inte i prisstatistiken, men det finns nog en hel del sådana case.

   Radera
 3. Och ändå är det bara början på bobubble eländet, i USA har priserna sjunkit sedan 2006.....

  SvaraRadera
 4. I mitt område finns det flera som legat ute länge och som jag själv varit med och bjudit på. I samtliga fall har det funnits seriösa spekulanter men säljaren har hårdnackat vägrat att gå ner under acceptpris (eller i ett fall där de tom vägrade att sälja för acceptpris!).
  Just nu verkar det vara lite "svälta räv" på marknaden, köparna som inte måste ha något avvaktar och säljarna har hellre lägenheterna kvar än säljer till de priser som köparna erbjuder. Det måste vara jobbigast för mäklarna som inte får till några avslut.

  SvaraRadera
 5. Kollade på Blocket i min forna hemkommun nere i sydöst, flera nybyggda hus var till uthyrning = har man gett upp?
  Ett var annonymt ej tel, förmodligen ett bolag.

  //P

  SvaraRadera
 6. Skulle vara intressant med statistik på hur många lägenheter och villor/radhus som ligger ute på Blocket för uthyrning, månad för månad, över de senaste åren.

  SvaraRadera