måndag 20 februari 2012

Korta notiser - måndag

En notis idag om att de fallande priserna i Danmark har gjort att man för 2 miljoner DKK kommer ca 60 km närmare Köpenhamn än för 5 år sedan. Lite roligt sett att uttrycka prisfallet på, har inte sett något liknande ur ett svenskt perspektiv.

Har några gånger tidigare skrivit om bostadsmarknaden i Kina. SR har en artikel om hur de höga priserna påverkar unga kineser i sitt val om giftermål.

Nedbäddad i denna notis på DI står att läsa att Anders Borg  på ekofin-mötet kommenterar de makroekonomiska obalanserna som finns i Sverige: 
"Beträffande Sverige varnade kommissionen för hushållens höga skuldsättning (237 procent av BNP 2010), som speglar en snabb ökning av huspriserna de senaste 15 åren. Endast fem EU-länder hade högre skuldsättningsgrad. Finansminister Anders Borg svarade samma dag att regeringen vidtar flera åtgärder för att stärka banksektorn och hushållen - högre kapitalkrav, lånetak och riktlinjer för amortering."  Antar att det avses den riktlinje om amortering från 85% till 75% - eller är det något nytt på gång?

2 kommentarer:

  1. "Lite roligt sett att uttrycka prisfallet på, har inte sett något liknande ur ett svenskt perspektiv"

    Det beror væl på att du før samma peng flyttats bort från Stockholm jæmført med før fem år sedan ...

    SvaraRadera
  2. Gustav,

    Sett på ett par år - ja. Det jag menade var att man t.ex. inte uttryckt prisfallet i säg Malmö de senaste 12 mån på det sättet.

    SvaraRadera