söndag 30 oktober 2011

Faktorer som påverkar bostadspriserna framöver

Mitt senaste inlägg innehöll en kort sammanställning av de argument som brukar föras fram som bevisföring för resp. emot att vi har en bostadsbubbla. Som en läsare kommenterade finns det också ett antal faktorer som drivit upp priserna senaste årtiondet. Cornucopia har ett utförligt inlägg kring dessa engångseffekter, läs det om ni inte redan gjort det.

Om vi istället blickar framåt, vilka faktorer tror ni läsare kommer ge nedåtgående tryck (sjunkande priser) respektive uppåtgående (ökande)?

Potentiella faktorer som trycker ned priserna:
  • Svårare/dyrare för bankerna att låna vilket gör att de kommer att dra åt kreditkranen
  • Högre räntekostnader
  • Potentiellt införande av amorteringskrav
  • Potentiellt ännu högre krav på kontantinsats (bortom 15%)
  • Lågkonjunktur med medföljande ökad arbetslöshet och lägre inkomstökningar
  • Psykologiska effekter - ändrad inställning att bostadspriser inte alltid ökar
Potentiella faktorer som trycker upp priserna (minskar fallet):
  • Extremt låga styrräntor i ett försök från Riksbanken att "hjälpa igång" ekonomin
  • Ökad efterfrågan givet av att fler behöver boende. Notera att denna faktor inte är det som drivit upp priserna historiskt (priserna har ökat rejält även i avfolkningsorter), men prisfallet skulle nog vara ännu större om antalet säljare vida översteg antalet köpare.
  • Ev. statliga ingripande vid rejäla prisfall. Se t.ex. Federal Housing Finance Agency i USA.

Som sagt, vore intressant att höra vad ni läsare har för ytterligare faktorer som ni skulle vilja komplettera listan med ovan.

4 kommentarer:

  1. En sak som jag tycker du cornu och flute borde följa och försöka analysera är vad som händer med hyrorna i allmännyttan och hos privatvärdarna nu när det är en ny lag och almännyttan ska drivas mer affärsmässigt. http://www.e24.se/pengar/din-ekonomi/hyran-kan-chockhojas_3130377.e24

    I centrala delar av Göteborg och Stockholm kräver man ca 5-6,5 % i höjningar i år om jag förstått det rätt. Om detta går igenom och vi går mot något som mer liknar marknadshyror på hyresrätterna, så tror jag det kommer ha stor effekt på bostadsrättspriserna.

    På så vis att det helt enkelt inte är lika förmånligt att hyra längre och då börjar man jämföra med att köpa som (om man amorterar) ju blir lite billigare varje år jämfört med motsvarande hyreslägenhet som ökar mer än lönen.

    Tack för en fin sammanställning här och en bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Det behövs inte fler faktorer, du har täckt in de viktigaste. Det intressanta är vilka av dessa som är starkast och kommer att styra bostadspriserna.

    Kombinationen av lågkonjunktur, dvs usel efterfrågan och med det kraftig arbetslöshet, tillsammans med att bankerna får rejält på tafsen pga skuldkris/euro är det som kommer att styra bostadspriserna. Sen är det också intressant att se hur fort allt kommer att ske...

    /Benke

    SvaraRadera
  3. För att de detta på lite flumm-psykologisk nivå tror jag att "fårket" (benämning hos cornu) börjar så smått förstå att detta race är vansinningt. Det är en aspekt som är underskattad om den växer sig starkt då "fårket" alltid agerar tillsammans. Mitt största signal på detta är alltid när aftonbladet (via E24) publicerar artiklar kring detta. När "nyheter" nått aftonbladet vet vi att "fårket" också vet om situationen. Tack för en bra blogg.

    SvaraRadera
  4. 23:01

    Några spontana kommentarer:
    Priserna på bostäder har ju ökat snabbare än vad hyresnivåerna har gjort det senaste årtiondet. På samma sätt som det var ett argument mot att bostäder var övervärderade så borde höjda hyror kunna vara ett argument för att bostäder åtminstone är "mindre övervärderade" än förut.

    Om man jämför kostnad för att äga vs. hyra när priserna för bostäderna går ner så "kostar" det ju även att äga iom prisfallet (se separat inlägg kring det). Avser man vara riktigt långsiktig i sitt ägande kanske den faktor kan tonas ner.

    Man kan också fundera på om marknadshyror kommer öka "omsättningen" av centrala hyresrätter och att det därmed blir ett reellt alternativ till att köpa för de som vill bo centralt.

    SvaraRadera