Nedanstående graf från rapporten säger det mesta vad gäller belåningsgrad...
... och denna om hur få det är som amorterar...
... och 3% av hushållen skulle få de extremt knapert vid ett högre ränteläge (efter att fasta kostnader har dragits av enl. schablonbelopp)...
Vidare... "Ett stresstest av bostadspriser visar att ett prisfall på 15 procent ger knappt en tiondel av hushållen i stickprovet av nya bolån ett lån som är större än värdet på bostaden. Vid ett husprisfall på 20 procent får en tredjedel av hushållen i stickprovet en belåningsgrad som är större än 100 procent."
Tillägg - för er som inte orkar titta igenom webbsändningen, här kommer de frågor & svar som kom upp i slutet ( i förkortad version):
- "Kan det finnas någon anledning att justera 85% nivån, upp el. ner?"
- "Nej, vi ser ingen anledning av det just nu. Vi kommer dock följa detta framöver."
- "Har ni sett någon påverkan på efterfrågan på bostäder i studien"
- "Vi har tittat på kreditsidan och inte efterfrågan. Man löser inte strukturella problem med för lite bostäder genom att överskuldsätta sin befolkning"
- "Har ni tittat på hela lånestocken, inte bara nya lån?"
- "Vi har tittat på de nya lånen. Historiskt sätt har den existerande lånestocken haft lägre belåningsgrad".
- "När ni införde bolånetaket så sa ni att man inte såg någon påverkan på priserna. Nu kan vi se en avmattning i priserna. Har bolånetaket haft påverkan på priserna?"
- "Vi kan inte uttala oss om priserna. Vi har sett en bromsning i utlåningen och ökad amortering. Att vi sett en inbromsning av priserna är bra faktor för Sverige, även om det kan göra ont för enskilda hushåll"
Är belåningsgraden för nya lån bara ~68%? Det var betydligt lägre än vad jag trodde.
SvaraRaderaBra spaning, man tackar!
"Kvar att leva på"-siffrorna visar inte vad hushållen skulle ha kvar att leva på, utan ÖVERSKOTTET, dvs hur mycket mer än vad banken anser att man behöver ha (brukar vara typ 7-8000 per vuxen) som hushållet har. Efter fasta kostnader för boende och samtliga lån, inklusive amortering.
SvaraRaderaSå de 3 procenten behöver alltså klara sig med bara runt 8000 kr/månad och vuxen att lägga på mat och "övrigt". Känns inte överdrivet knapert...
Man ska ju även ha i åtanken att det är beräkningar på en relativt hög ränta (7,7%).
RaderaLevnadskostnaden man använt i kalkylerna för 1 vuxen är 7100 och för 2 vuxna är 12800 (6400 pp). Så i denna kategori ska ett hushåll med t.ex. 2 vuxna ska klara sig på mellan 6400 - 6900 per person för mat, transporter, kläder, försäkringar, TV & tele o.s.v. Enligt mitt sätt att se det så är det hyfsat knapert, men frågar du t.ex. en student vore det rena lyxtillvaron ;-). Allt är relativt.