tisdag 6 mars 2012

Priserna förväntas öka

Trenden har vänt i SKOPs förväntansindex och visar för första gången på ett halvår på positiva siffror (dvs fler tror på uppgång än nedgång - om det är positivt eller negativt beror på vilken utgångsposition man har). SKOP:s förväntansindex för villapriserna är +8 i månadsskiftet februari/mars 2012, upp 13 enheter sedan januari (-5).

På samma tema rapporterar Metro om att mäklarna upplever att det varit bra drag för smålägenheter under den senaste tiden. Stämmer spaningen att omsättningen på små lägenheter har varit större än normalt så bör Mäklarstatistiken som visar snittpris per kvm påverkas uppåt.

Kommer vi få en repris på 2008-2009 igen? Eller kommer kaos att utbryta t.ex. redan på torsdag p.g.a. att inte de privata långivarna till Grekland kommer gå med på den frivilliga skuldnedskrivning?

Vad tror ni läsare?På annat håll, Villaägarna rapporterar att var tredje bolånekund har blivit av med sin ränterabatt, 8 av 10 av dessa uppger att de inte blivit informerade. Har personligen upplevt exakt detta en gång - borttagen rabatt utan information om att den tagits bort. Sådant skapar inte direkt förtroende hos kunderna...


Tillägg - Mäklarsamfundet kom med en ny rapport idag  (Källa: Mäklarinsikt, Mäklarsamfundets undersökning om bostadsmarknaden) kring hur fastighetsmäklarna bedömer utvecklingen de närmsta 3 månaderna, och även denna rapport visar på förbättring jämfört med tidigare.
"Det är nu 56 procent av de medverkande fastighetsmäklarna som bedömer att priserna på småhus kommer att vara oförändrade de kommande tre månaderna, mars till och med maj, och 22 procent som bedömer att priserna kommer att öka. I föregående mätning så förutspådde 41 procent oförändrade priser och bara fyra procent bedömde att priserna skulle öka."

11 kommentarer:

 1. Att det är bra efterfrågan på smålägenheter kan ju betyda att folk helt enkelt måste gå ner i storlek för att dom inte har råd. Eller så har det gått upp för folk att räntorna inte kommer gå upp särskilt mycket mer och att man då vågar sig på att köpa igen. Det har ju varit många negativa inslag i massmedia om bostadsmarknaden under hösten, kanske att folk nu börjar skaka av sig denna pessimism.

  Jag tror fortfarande att bostadsmarknaden ska ner 15-20%, men inte utan att vi får någon form av extern chock, typ höjda räntor eller kraftigt försämrad svensk ekonomi. Kina drog ner sin BNP-prognos idag och de svenska verkstadsbolagen föll som stenar på börsen. Kanske ett tecken i tiden?

  SvaraRadera
 2. Re: Macro e kul: Varför inte amorteringskrav och sänkning av ränteavdraget som EU gärna ser att Sverige inför?
  Borde få vem som helst att få hicka.
  Hick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hick,

   absolut, sänkt ränteavdrag tror jag skulle få stor effekt också. Någon form av amorteringskrav har väl bankerna redan för folk med hög belåningsgrad? Men om det utvidgas så skulle det naturligtvis också påverka.

   Radera
  2. Har en bekant som nyligen köpt för någonstans mellan 4-5 miljoner.
   För att citera bekanten: "Amortering är väl något man gjorde förr?"

   Hickelihick.

   Radera
 3. Mmm, vi väntar fortfarande på FIs utredning om bolånetakets effekter. Frågan är Om det kommer ngt ytterligare förslag ur den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Icke sa Nicke.

   Radera
  2. Nej, det kom inget där. Vi får se vad som kommer upp i vågorna efter den utredningen.

   Radera
 4. Är valueguards index inflationsjusterat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej - http://www.valueguard.se/beskrivning (där finns även länkar till mer information om hur indexet är uppbyggt)

   Radera
 5. vad är ränte rabatt för något,kan nån förklara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kort sagt är det en rabatt på den så kallade listprisräntan som bankerna har på sina hemsidor. T.ex. så ligger SHB 3-mån på 4,13% enligt hemsidan, men du kan få en lägre räntenivå om du förhandlar (säg att du förhandlar fram 0,23%-enheter i rabatt, du kommer då ha en ränta på 3,9%).

   Se lite mer info på http://bolanetorsk.blogspot.com/2011/10/att-forhandla-rantan.html

   eller

   http://www.comboloan.se

   Radera