tisdag 6 december 2011

Fastighetsbyrån kring att bo "gratis" samt belåningsgrader i Danmark

Kan inte undvika att kommentera Fastighetsbyråns rapport kring "Svenska bostadsägare har fått betalt för att bo", trots att den kommenterats livligt redan hos t.ex. Cornucopia.

Man har tittat på kostnaderna för att bo de senaste 5 år och jämfört med värdestegringen, och konstaterar att i vissa områden är värdestegringen högre än kostnaderna.

Till Fastighetsbyråns försvar ska sägas att de tar upp att de allra flesta inte realiserat vinsten, och att inget talar för fortsatta stora prisökningar.

För det är ju som tidigare påpekat så att:
På annat håll, E24 skriver om hedgefonden Luxor Capitals syn på Danmark.
"Drivkraften bakom den pysande danska bostadsbubblan, menar Luxor, är övergången från långa bundna räntor, hög kontantinsats och amortering till korta amorteringsfria bolån med låg insats.".
De bedömer att medianbelåningen är 67 procent men det är andelen bolånetagare med ännu högre skuldsättning som avgör om läget blir kritiskt. "... fallande danska bostadspriser bör innebära att 30 procent av bolånekunderna i dag ligger över 80 procent i belåningsgrad". Låter tyvärr lite likt ett möjligt scenario för ett annat nordiskt land...

4 kommentarer:

 1. Lite lustigt, när jag läste artikeln via Cornucopia så trodde jag först den var ett försök att förmedla orimligheten i de senaste årens prisuppgång. Men så verkar inte folk (läs: somliga bloggare) tolka det. Och ni har förmodligen rätt givet att det är Fastighetsbyrån vid pennan...

  SvaraRadera
 2. Makro,

  Nej, det perspektivet fick jag inte mär jag läste artikeln, men det är en intressant vinkling. Verkar inte heller som att de flesta av de 200 kommentarerna på DI hade det perspektivet.

  SvaraRadera
 3. Nej, jag insåg ganska snabbt mitt misstag. Men det är ju egentligen ganska absurt att man kan "få betalt" för att bo. Så min tolkning är ju inte helt orimligt.

  :)

  SvaraRadera
 4. Exakt. Som sagt, en intressant vinkel ;)

  SvaraRadera