fredag 30 december 2011

Bokslut för 2011 ur ett bostadsprisperspektiv

Året börjar närma sig sitt slut och det är dags att göra årsbokslut. Har här valt ut några av de större nyheterna under året. Kommentera gärna om jag missat något!

Prisutvecklingen
Vi får vänta till mitten på januari för att få decembersiffrorna från Mäklarstatistik och Valueguard, men tar man 12 månaderssiffrorna för november så är det för Mäklarstatistik resp. Valueguard ned 4% resp 5%  för villor och 2% och 4% för bostadsrätter.

Den stora skillnaden ligger i förväntningarna på framtida prisutveckling. SEBs boprisindikator gick från +32 i januari till -24 i december.

Statens Bostadskreditnämnd med Bengt Hansson i spetsen har fortsatt varnat under hela året för att bostäderna varit övervärderade, medan andra som t.ex. Tomas Pousette hävdar motsatsen.

Bolånetaket
Bolånetaket infördes under hösten 2010, så detta år är det första året det funnits under hela året. FIs initiala bedömning var att bolånetaket hade effekt, "de riktigt höga belåningsgraderna minskar och bankerna har blivit restriktivare att bevilja höga lån". Tidigt under 2012 ska FI återkomma med en mer djuplodande rapport. Under året har vissa intressenter uttalat sig negativt om bolånetaket och att det t.ex. gör det svårt för förstagångsköparna att ta sig in i marknaden. Man kan vända på resonemanget, har man inte möjlighet att skjuta in 15% så kanske priserna är för höga? Självklart finns det dock exempel på när det ställer till problem, t.ex. en nyutexaminerad som fått jobb i ny storstad och måste flytta dit. Inte alltid så enkelt att trolla fram en hyresrätt.

Swedbanks rapport Boende och krediter
I september kom Institutet för Privatekonomi med en rapport kring Hushållens ekonomi under 40 år. En del behandlade Boende och krediter. Rapporten ser lite amatörmässig ut rent layoutmässigt, men innehåller en hel del smågodis.

Riksbankens utredning om bostadsmarknaden
Riksbankens genomförde en utredning om risker på den svenska bostadsmarknaden. Det är en diger lunta på 422 sidor, som är försiktig i sina formuleringar och slutsatser. Dock kan man bl.a. läsa "...de höga svenska bostadspriserna i stor utsträckning kan förklaras av det man brukar kalla fundamentala faktorer ... Att det finns naturliga förklaringar till de höga svenska bostadspriserna innebär alltså inte nödvändigtvis att de kommer att utvecklas lugnt framöver. En slutsats av detta är att begreppet ”bubbla” är mångtydigt och att man kanske ska vara försiktig med att överhuvudtaget använda det, särskilt för icke-finansiella tillgångar"

Accepterat pris
Under året infördes "Accepterat pris" av de flesta mäklare i Sthlms innerstad. De flesta mäklare verkar nöjda med detta och har beslutat sig att utöka det geografiska området med start januari 2012.

2 kommentarer:

  1. Du skriver om en nyutexaminerad som inte har lätt att hitta en hyresrätt. Den personen skulle nog söka sitt boende i Bålsta, Enköping ellerVästerås. Tågpendling c:a 50 min.
    Jag vet att det inte är några problem i Västerås (som en tillfällig bostad tills man kan förköpa sig på en lägenhet inom tullarna).
    Håkan Larsson

    SvaraRadera
  2. Japp, ett alternativ - man ska dock komma ihåg att det kostar ca 3000 SEK i månaden med tågkortet.

    SvaraRadera