måndag 2 januari 2012

Vad händer 2012?

Nu när vi lagt 2011 till handlingarna är det dags att blicka framåt. Vad kommer hända på bostadsmarknaden under detta året? Ingen kan med säkerhet veta så klart, men det vore intressant att höra er läsares åsikter på ämnet.

Givet den svaga ekonomiska utvecklingen och den prekära situationen runtom i världen är det väl dock ingen vild gissning att Riksbanken kommer fortsätta sänka reporäntan ytterligare (deras prognos pekar nedåt). Som jag skrivit tidigare tror jag dock inte att dessa sänkningar kommer att få samma effekt som kring 2008/2009 vad gäller bostadspriserna.

Frågan är även om den tröghet i försäljningen som varit under hösten kommer bestå, där det ibland tagit lång tid innan bostäder säljs (alternativt att de inte säljs alls). Eller kommer köpare och säljare snabbare kunna mötas på en prisnivå som båda parter accepterar, genom antingen att säljarnas förväntningar justeras ned eller tvärtom? SEBs boprisindikator ger väl en hint om vart det lutar såhär i början på året i alla fall...

Man kan även fundera på om någon typ av reglering el. liknande kommer att införas under året. Här kommer kanske FIs utredning om bolånetakets effekter ge lite information. Man kan väl se två olika kategorier av möjliga åtgärder här: Dels tänka sig saker som införande av amoteringskrav eller andra åtgärder för att minska systemriskerna. Andra kategorin vore olika former av lättnader/stöd utifall botten går helt ur bostadsmarknaden.

Som sagt, vore intressant att höra läsarnas åsikter. Vad tror ni händer med t.ex. priserna, omsättningen och ev. politiska åtgärder under 2012?

8 kommentarer:

  1. Här har du en skrämmande kommentar som du kan konvertera till ett blogginlägg:

    "– När man är yngre är det tryggare med en bostadsrätt. Om ens ekonomi plötsligt skulle förändras kan man sälja lägenheten och flytta till någonting billigare, säger hon."

    http://www.dn.se/sthlm/det-ar-sa-langa-kotider-till-bostader-i-stockholm

    SvaraRadera
  2. 02:23 - OMG! Vilken idiot! "Jätteskulder är trygghet"

    SvaraRadera
  3. Ojoj, knappt man tror det är sant

    SvaraRadera
  4. kopierat från en nätchat med SEB Gunilla Nyström för ca ett år sedan, frågan är om hennes svar är detsamma idag??
    Borde vara straffbart att ge dessa rekomendationer men som en annan bloggare brukar påsta ; Banken är inte din vän....

    anja: Hur tycker ni? Amortera eller spara har ca10 år kvar till pension, har höga lån på bostadsrätt 1 milj och en kommande låg pension ca12.000/mån som jag nu vill påverka kan i dagsläget avstå 1500kr/månad till amortering eller p-spar. Plan b är ju att sälja om några år och bo i hyresrätt men inget jag helst vill. Ensamstående förskollärare

    Gunilla Nyström: Hej Anja, tror många känner igen sig i din fråga - spara eller amortera. Det är självklart bra att amortera och komma ner i skuld på bostaden. Men för att det ska ge någon effekt på månadskostnaden för boendet måste man amortera mycket och länge. När jag räknar på räntor brukar jag använda 5%. Att ha en miljon kr i lån kostar med 5% ränta drygt 2 900 kr i månaden netto. Om du amorterar 1500 kr i månaden under 10 år så har du amorterat ner 180 000 kr, en imponerande summa! Men din månadskostnad för lånet faller inte mer än 525 kr. Efter amorteringen har du alltså en räntekostnad för ditt lån på knappt 2 400 kr. Om du sparar 1 500 kr i månaden under 10 år och får en årlig avkastning på 5% har du ett kapital på över 200 000 kr efter skatt. Använder du dessa pengar under 15 år (mellan 65 år och 80 år), det blir 180 månader, så blir det drygt 1000 kr i månaden. När du betalat dina 2900 i ränta skulle du alltså ha 500 kr mer kvar att leva på per månad än om du valt amortering. Under förutsättning att du får 5% per år i avkastning och att inte räntorna rakar i höjden skulle du ha större chans att ha råd att bo kvar om du sparar och sedan lever upp sparpengarna. Så i just ditt fall, där du vill ha så mycket som möjligt att leva på under din pensionärstid och helst inte vill flytta från din bostadsrätt, så skulle jag välja att spara i stället för att amortera. Jag har då utgått ifrån att din bostadsrätt är värd mycket mer än den miljon du har i lån.

    SvaraRadera
  5. Skulle gissa att utbudet fortsätter vara stort under januari till mars och att säljarna börjar kapitulera framåt våren-sommaren. Fallet kommer dock bromsas av fallande boräntor i spåren av att Riksbanken sänker reporäntan till 0,5-1,0% under 2012.

    Således förutspår jag en liknande utveckling som under 2012 - svagt fallande priser, men inga kraftiga ras. Stockholm kommer falla minst, glesbygden mest. Malmö skulle också kunna falla mycket relativt sett pga. mycken nybyggnation senaste åren, gott om outnyttjad mark i bra läge, försvunna danska spekulanter samt det faktum att staden är en gammal arbetarstad med betydligt färre kapitalstarka individer jämfört med Stockholm. Bolånetaket slår helt enkelt hårdare här, mamma och pappa i Malmö har helt enkelt inte lika mycket pengar som mamma och pappa i Stockholm.

    Om man ska kvantifiera så tror jag på 3-5% fall i Stockholm och 6-10% i glesbygd samt Malmö. Göteborg och medelstora städer någonstans däremellan.

    SvaraRadera
  6. "...som under 2011..." ska det naturligtvis vara.

    SvaraRadera
  7. 18:30,

    Mmm, SEB tjänar ju mer i spara caset (högre ränteintäkter och de hoppas säkert kränga på en fond med avgifter för sparande delen).

    Makro,

    Tack för input. Ska bli spännande att se hur det utvecklar sig.

    SvaraRadera
  8. 18:30,

    Ser ut som att Gunilla Nyström säger ungefär samma sak även nu:
    http://www.e24.se/pengar/din-ekonomi/bank-och-forsakring/nar-ska-man-amortera-mera_3231415.e24

    Tycker dock att de har rätt i att alla bör spara upp till en buffert.

    SvaraRadera