tisdag 17 januari 2012

Arbetslösheten och prisfallens påverkan på låntagarna

Idag kom uppdaterade siffror från Mäklarstatistik och Valueguard. I vanlig ordning har det analyserats och kommenterats flitigt hos t.ex. Cornucopia, komplett med länkar till diverse nyhetsmedia - ingen idé att upprepa det här.

Notera prisfallen i Malmö, vilket påminner mig om följande råd från Fastighetsbyrån.

Om prisfallet fortsätter, kombinerat med ökad arbetslöshet, kommer det bli dystra tider framöver. Se t.ex. FIs stresstest av den svenska bolånemarknaden, som sammanfattas bra i BKNs rapport "Bolånemarknader för väl fungerande bostadsmarknader" (sid 62). Ett av stresstesterna tittar på vad som händer vid olika prisfall och arbetslöshet, och sammanfattas i grafen nedan (saxat från BKNs rapport). Siffran i resp. ruta står för hur stor del av hushållen som skulle ha belåningsgrad över 100% och underskott i sin månatliga budget.


Från BKNs rapport: "Det betyder, enligt Finansinspektionen, att om arbetslösheten bland låntagarna är 10 procent och detta kombineras med ett prisfall på 20 procent får cirka 4,5 procent av hushållen både underskott i ”kvar att leva på kalkylen” och en belåningsgrad på över 100 procent. Dessa hushåll har med andra ord både svårt att betala sina månatliga utgifter och, om de säljer, får de ändå fortsätta att betala av återstående bolån. Här ska dock noteras att skulder och priser stigit sedan uträkningen och att dagens hushåll med största sannolikhet är mer känsliga än indikerat i stresstestet ovan."

1 kommentar:

  1. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14223476.ab

    Mycket intressanta inlägg på (facebook) det kommer tydligen att gå upp snart.....

    Mvh Hans

    SvaraRadera