tisdag 3 januari 2012

Synen på risk vid ägande

Fick tips av en läsare kring nedanstående, tack för det.

Att sitta med hög skuldsättningsgrad och stora skulder är naturligtvis en risk i min mening. Dock verkar detta inte som alla håller med mig i det synsättet, eller vad sägs om följande citat från en artikel i DN.

"När man är yngre är det tryggare med en bostadsrätt. Om ens ekonomi plötsligt skulle förändras kan man sälja lägenheten och flytta till någonting billigare".

Detta ligger lite i linje med vad intervjustudien vid KTH visade kring unga köpares förväntingar vid bostadsköp, där flertalet ser sin bostadsrätt inte bara som ett boende utan även en investering.
"Det verkar råda färre diskussioner om eventuella konsekvenser om det skulle visa sig att lägenheten inte är värd så pass mycket som man köpt den för, trots att detta skapar oerhörda problem när man ska betala tillbaka sitt lån till banken om man inte amorterat mycket under innehavet. Detta kan bero på inställningen att priserna inte kommer att falla, utan alltid stiga på lång sikt, vilket verkar vara en gemensam inställning för många av de tillfrågade i denna studie"

5 kommentarer:

 1. Tänk vad underbart om priserna aldrig skulle falla - då skulle jag flytta köpa och flytta imorgon!

  En del i problemet är att cyklerna vad gäller bostäder är så utdragna, förra kraschen var för 20 år sedan vad gäller bostäder, detta innebär att få under 40 år har upplevt detta, och därför har de svårt att förstå.

  SvaraRadera
 2. kris va väl på 90talet(jag är född 1977)
  sen hade vi kris 2008 och nu är det kris igen 2011/2012.

  SvaraRadera
 3. Nettan

  Ja, men du är väl under 40 år isf eller? Du var väl knappt tonåring under förra krisen så du lär knappast ha upplevt den under nittiotalet.

  SvaraRadera
 4. re: 18:02

  Var väl i synnerhet de som var tonåringar då som fick uppleva krisen... neddragningar i skolan!

  SvaraRadera
 5. Ja, neddragningar i skolan är ju tufft om man jämför med att kastas ut från arbetsmarknaden i 10 års tid och vara tvungen att sälja sin bostad med förlust och lån kvar att betala. Den curlade generationen...

  SvaraRadera