fredag 13 januari 2012

Fallande priser och trög försäljning

I väntan på ny statistik från Valueguard och Mäklarstatistik på tisdag i nästa vecka så kom SCB ut med en uppdaterad småhusbarometer. Sjunkande priser på nästan 3% i fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet. Det är alltid en eftersläpning i denna statistik då den bygger på lagfarter, men denna gång flaggar SCB för ännu längre eftersläpning "För närvarande råder kraftig eftersläpning för Fastighetsinskrivningen vid Lantmäteriet. Flertalet av de redovisade köpen under fjärde kvartalet 2011 avser därför månaderna oktober–november." Därmed ska man nog ta volymsiffrorna med en nypa salt än så länge. Att omsättningen har varit lägre under 2011 än 2010 (ca 10% ner) tar man upp i följande artikel i E24. Finns dock någon som fortfarande är beredd att hosta upp 100 000 kr per kvm.

En spaning kring den sjunkande omsättningen och prisnivåer är att i vår BRF är det sedan innan jul ett antal BR till salu, där alla fortfarande ligger ute efter ett antal visningsomgångar. Trögt så det förslår helt enkelt.

DI har en artikel om hur de spanska bankerna försöker bli av med en del av de bostäder de sitter på. Bankerna försöker styra över kunderna till att köpa de bostäder bankerna, och erbjuder höga belåningsgrader. Extra tungt läge för den som vill/måste sälja sin bostad.

Husprisgurun Robert Shiller har varit på besök i Sverige, och ser bekymrat på den svenska statistiken.

5 kommentarer:

 1. Kan bidra med en Hemnet-spaning. Denna vecka har det kommit ut 250 stycken bostadsrätter i Malmö, min hemstad (Malmö kommun om man ska vara korrekt).

  Tittar man på tidigare års Hemnet-statistik så är rekordet för nya bostadsrätter till salu under vecka 2 mer blygsamma 166 stycken. Det högsta antalet nya bostadsrätter till salu under en vecka är 245 (vecka 32, år 2011).

  Tittar man vidare på totala antalet bostadsrätter till salu i Malmö kommun just nu så är det 1 278. Tidigare högstanotering under vecka 2 var 998 stycken (2009). Det är fortfarande en bit kvar till toppnoteringen 1 474 (vecka 39, år 2011), men om det kommer ut 250 lägenheter i veckan några veckor till så är vi snart långt förbi även den milstolpen.

  Nu brukar det ju iofs vara lite diskrepans mellan antalet bostadsrätter man får i en sökning och det antal Hemnet redovisar i sin statistik, så man får väl ta siffrorna ovan med en nypa salt. Men trenden är solklar. Allt fler vill bli av med sin lägenhet.

  SvaraRadera
 2. Nej, det stämmer inte så bra. Antal nyinkomna stämmer ganska bra, men siffran för totalt antal är betydligt högre om man söker själv.
  Man kan se siffror för vecka 1 i år om man drar muspekaren längs vänsterkanten av graferna.

  SvaraRadera
 3. Okej, så 819 bostadrätter till salu totalt i Malmö kommun vecka 1 år 2012, att jämföra med 820 förra året.

  Men varför är det så många fler när man söker själv?

  SvaraRadera
 4. OK, och om man kollar på hur många bostadsrätter som kom ut i Malmö kommun mellan måndag och söndag förra veckan så är det cirka 175 stycken. Men enligt Hemnets statistik är det 110 stycken. Varför denna skillnad??

  SvaraRadera
 5. Appopå volym till salu. Utan att ha någon data på det, så är det väl så att det utöver de som är listade som till salu är en del som skulle vilja sälja med som p.g.a. att de inte får det de vill ha väljer att inte sälja (eller hyra ut istället).

  SvaraRadera