onsdag 18 januari 2012

Typexempel på kommentarer av bostadsartiklar

Prisstatistiken från Valueguard och Mäklarstatistik genererade som vanligt en stor mängd kommentarer till artiklar och blogginlägg. I dessa kommentarer brukar olika "typåsikter" ständigt återkomma. Nedan är en sammanställning av lite olika arketyper som jag tycker mig hitta i kommentatorsfälten, vissa av dem exemplifierade.

Efterfrågan framförallt
Dessa personer har kommentarer i stil med "Priser i X kommer inte att sjunka signifikant, alla vill flytta hit". Ersätt X med diverse olika ställen där det kan anses fint att bo (t.ex. Östermalm, innerstaden i Sthlm, Sthlm generellt, stadsdelar i större städer som Göteborg, Malmö o.s.v.).
Exempel:
"2 SL bussar om dagen bosätter sig i STHLM. Vasastan ner endast 1% i december, den värsta månaden. Jag skulle inte hoppas på för mycket om jag ville bo centralt."

De som klagar på media
Dessa personer menar att det är medias "fel" (eller i alla fall stort påverkar) att priserna faller, givet att de ofta drar på med krigsrubriker och letar upp de negativa delarna i statistiken.

Sjunkande priser - konsumtionsvaror
Kommentarer som drar liknelser till konsumtionsvaror och hur de flesta ser det som positivt att t.ex. elektronik ständigt sjunker.
Exempel:
"Byt "bo-" mot "bensin-" i rubriken. Hur vore det med "Fortsatt bensinprisfall - de drabbas värst"?

De ironiska inläggen
Diverse inlägg där man dragit ett argument eller ståndpunkt till max, alternativt skriver uppenbart korkade inlägg. I alla fall hoppas jag att flera av dessa är ironiska ;-).
Exempel:
"Nänä, inte här (Stockholm). Det finns en begränsad yta att bebygga (bristargumentet), alla vill bo här (efterfrågeargumentet), jämförbara städer (NY, London) indikerar ännu högre priser. Det kan nämligen bara gå upp här (har någon sagt)!"

Påhopp på Hyresmupp eller BLT
Inlägg som skadeglatt kommenterar uppgång eller nedgång mot "hyresmuppar som väntar på perrongen" alt. "bolånetorskar". Ibland är majoriteten av inläggen på Lasse Kongos bostadstracker av denna sorten.

De som räknar med att bo kvar länge
Kommentarer från de som säger att de avser bo kvar i sitt boende väldigt länge och inte bryr som upp eller nedgångar (varför lägger de energi på att kommentera då?)


Sedan finns det även en hel hög med balanserade inlägg om intressanta infallsvinklar och analyser, vilka ibland är mer läsvärda än själva huvudartikeln. Ibland får man dock sålla lite för att hitta dem ;-).

7 kommentarer:

 1. Kul inlägg! Läste precis kommentarerna i en artikel om bopriser på aftonbladet och jag kände igen flera av grupperna, speciellt "De som klagar på media" och "De som räknar med att bo kvar länge".

  SvaraRadera
 2. Håller med, kul inlägg.

  Angående media så är jag benägen att hålla med. Vad en bostad "egentligen" är värd är det ju ingen som vet, så det blir ju lite självspelande piano. Om folk får för sig att priserna ska ner så faller de. Och att media skriver om fallande priser var och varannan dag påverkar såklart folk.

  SvaraRadera
 3. Enligt ditt argument, om media skriver att Grekland är skuldsatt upp över öronen, vad händer då?

  SvaraRadera
 4. Det är ju inte riktigt samma sak. Gemene man investerar ju inte i grekiska statspapper.

  SvaraRadera
 5. mediadrevet vpåverkade jo också uppgången de senaste 15 åren, alla artiklar om bostadskarriär, renoveringar, budgivningstips, drömbostad etc. har drivit folk till att tokskuldsätta sig i hopp om att tjäna sig en hacka.....

  SvaraRadera
 6. Har inte ett skvatt med media att göra. Svensken är maxbelånad: basta! Lånen har ökat i större grad än löneökningar under en lång tid och det har skapat en bubbla. Bubblan existerar vare sig medier skriver om det eller inte. De som förnekar bubblan kommer att vara de som också sitter med Svarte Petter i slutändan; ungefär samma typ av människor som i lugn och ro satt kvar och smuttade vin i matsalen på det sjunkande Titanic. /j

  SvaraRadera