torsdag 29 december 2011

Fastighetsbyrån om Malmöpriserna

Det är svårt att sia om framtida prisutveckling. Se t.ex. Fastighetsbyråns svar på en frågeställning kring priserna på BR i Malmö från mars i år.

"Fråga: Ska man köpa bostadsrätt i Malmö nu? Kommer bubblan att spricka? Förlorar man på att köpa?

Svar: Det är väldigt svårt att förutspå hur prisutvecklingen kommer att se ut på bostadsmarknaden. Många kortsiktiga och långsiktiga faktorer påverkar. T ex bostadsbyggande, ränteutveckling, utbud, ekonomin i Sverige, ekonomin utomlands, arbetslösheten o s v. Om vi ändå ska försöka oss på en gissning så tror vi på en stabil utveckling under 2011. D v s inga större ras eller kraftiga prisökningar..."

Tittar man på utvecklingen på Valueguards index för bostadsrätter i Malmö från februari (publicerad mitten mars) till november i år är det ned 12,4%. Detta motsvarar ca 150 kSEK om man tar snittpriset på en BR i Malmö från Mäklarstatistik (1 199 kSEK). Återigen är det ju dock så att endast den som går ur marknaden som realiserar en vinst eller förlust.

Nu hade Fastighetsbyrån lite otur när de gav detta svaret, början av 2011 var all-time high för BR i Malmö. Alltid lätt att såhär med facit i hand kommentera en sådan gissning ;-).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar