lördag 10 december 2011

Lite booli-data från E24 samt senaste Mäklarinsikt

E24 har gjort några snabba sökningar på booli.se inför årets sista stora visninghelg och författat en artikel kring att det finns många prissänkta bostäder just nu. I Blekinge län är det den största andelen prissänkta objekt, med mer än en fjärdedel av bostäderna som är prissänkta.

Jag har kollat en liknande siffra på booli.se för Stockholms län titt som tätt under hösten genom att först se hur många objekt som finns och sedan filtrera på enbart prissänkta. Den har varje gång jag kikat legat kring 12%, så även nu (d.v.s. ingen skillnad den senaste månaden). Har dock tyvärr ingen data på hur denna siffra såg ut t.ex. i våras.

I veckan kom även senaste Mäklarinsikt från Mäklarsamfundet. 54 procent av mäklarna tror på fallande priser, men det är något färre än vid senaste undersökningen (58%). Mäklarna uppger att medias rapportering om bostadsmarknaden är den påverkansfaktor som ligger i topp. Man kan fundera på om de tyckte det var den faktor som främst drev de ökande priserna förr ;-). Intressant även att se att mäklarna upplever att de som var med i 90-talets fastighetskris uppträder något annorlunda än övriga. Där finns en större medvetenhet om att bostadspriser går upp och ner, och därmed en vilja att inte låna för mycket.

GP hade en debattinlägg i veckan kring att skulderna för bostadrättsföreningarna borde tydliggöras i annonser m.m. Spontant låter det sunt. Dock torde det vara självklart att alla som gör en affär i X-miljonklassen och köper en BR kollar upp detta, men säkerligen slarvas det med detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar