tisdag 27 december 2011

Räntebeslutet samt Danmarks situation

Bloggens författare är nu åter i civiliserade trakter efter en ledighet, vilket förklarar tystnaden här på bloggen de senaste veckorna.

Under denna tid har det hetaste ämnet varit Riksbankens sänkning av styrräntan, den lilla effekt det hade på utlåningsräntor samt politikernas kommentarer kring detta. Min ståndpunkt är att i en hyfsad väl fungerande marknad så skulle det inte finnas någon poäng med att politiker uttalar sig om prissättningen på lån (eller ens ett behov). Vid tillfällen när bankernas verksamhet stödjs eller subventionernas blir det dock lite mer komplicerat, och inte lika lätt att säga åt politikerna att de ska låta "marknadens" (oligopolens) parter lösa detta själva. Däremot skulle man kunna tycka att politikerna skulle kunna börja med att se om sitt eget hus med SBAB. Varför inte t.ex. ge extra ränterabatt till de som amorterar kraftigt, eller andra typer av incitament för att minska systemriskerna. Bloggens läsare kanske har några idéer?

På annat håll kommer fortsatt dystra nyheter från Danmark, där många blivit fastlåsta i sitt boende då de inte vill ta förlusten det skulle innebära att flytta. Den intervjuade bostadsekonomen tror dessutom att de ska fortsatt nedåt innan det vänder.

1 kommentar:

  1. Jag tycker det visar på hur sentimentet vänder. Förut skulle alla köpa sen vill plötsligt ingen köpa och ju mer priserna faller desto tydligare blir det att ingen vill köpa eftersom man vet att man då kommer ha gjort förlust imorgon! Det är som vilken aktiebubbla som helst men den här har allvarligare effekter och har längre cykler.

    Intressant inlägg och Danmark "är ju förstås det land som spekulerat mest i sin bostad" så detta kommer aldrig ske i Sverige!

    SvaraRadera