tisdag 22 november 2011

Bloggens läsare om sina amorteringar

Vi kan notera att bloggens läsare knappast är representativa för det svenska BLT-kollektivet. Jämför vi med vad SVT igår skrev om svenskarna amortering mot resultatet i enkäten till höger är det lite natt och dag över det hela. Cirka hälften av de svenska bolånekunderna har amorteringsfritt, medan det bara är ca 15% av läsarna som har mer än 100 år eller amorteringsfritt på sina bolån (har här bara räknat med de som uppgett att de har lån).

Ur ett svenskt perspektiv är det som är oroande är att de är de unga som har högst skuldssättningsgrad, samtidigt som känslan är att de är dessa som har minst amortering (p.g.a. annan inställning till lån?).

3 kommentarer:

 1. Att unga har högst skuldsättningsgrad är väl i sig inget att oroa sig för? Dom har ju hela livet på sig att jobba ner skulden. Vore ju konstigt om det INTE var de unga som hade högst skuldsättningsgrad.

  SvaraRadera
 2. Förresten, ganska intressant upptick i Hemnets statistik över villor/bostadsrätter till salu. Följer du den statistiken? Jag gillar den skarpt. Fina, tydliga, färgglada grafer.

  SvaraRadera
 3. Makro e kul,

  Visserligen har de hela livet på sig, men utmaningen torde vara om de har kombinationen av att ha gått in med en initial hög skuldsättning och skippat amortering ==> med prisfall hamnar de snabbt under ytan...

  Kollar Hemnets statistik då och då. Generellt kollar jag mer på booli.se. Intressant där är bl.a. att följa hur stor % av de boenden som är till salu som är prissänkta, det har snittat runt 12% de senaste veckorna. Dock har booli.se sämre grafer när det gäller längre tidsserier (år bakåt) än hemnet.

  Intressant som du säger med en uppgång i antal till salu, speciellt som inflödet inte varit ovanligt stort...

  SvaraRadera