torsdag 24 november 2011

Swedbank: Stigande boindex under Q3

Swedbank rapporterar ökande boindex för tredje kvartalet. Boindex är 100 när hushållen använder 15 procent av förvärvsinkomsten före skatt till bolånekostnader:

"Boindex steg till 118,3 tredje kvartalet, från 114,1 andra kvartalet...

...gynnas husköpkraften av lägre bolåneräntor och småhuspriser, samt högre förvärvsinkomster. Hushållens inkomstmarginaler vid husköp är nu större än tidigare i år på 18,3 procent, men är fortfarande lägre än under 2009-2010 ...

... den svagaste husköpkraften finns i Stockholmsregionen, Helsingborg och Göteborgsregionen"

8 kommentarer:

 1. Lite intressant att det faktiskt kommer en del positiva signaler. Det är lätt att bli lite blind för läget när man läser Lasse Kongos kommentarsfält och DI:s kommentarsfält där många haussar ett ras på 50 %. Det hade varit katastrofalt för Sverige med ett sådant ras men många gillar att sitta och agitera. Jag tror att det finns ganska goda utsikter till att priserna stabiliseras snart. I realiteten kommer det innebära en ny nivå på ca 10-20 % ner från toppen (om man skall tro på vittnesutsagor om verkligheten som ännu inte syns i statistiken (vilket även är min personliga erfarenhet av marknaden i vår)). Om marknaden sedan hålls någorlunda fixerad där en period tycker jag absolut att det är läge för att sanera lite med hjälp av amorteringskrav och liknande. Detta trots att även jag är BLT med en osåld lägenhet.

  SvaraRadera
 2. Bara idioter köper nu. Priserna ska ner ner ner.

  SvaraRadera
 3. Har fått brev från banken att det är dags att förhandla om lånen. Har haft dem bundna på ett år och tiden går strax ut.
  Eftersom jag har tagit bort allt sparande från banken, löst mitt topplån, flyttat pensionen till annan bank, osv, så insåg jag att det kunde bli svårt att förhandla ränta... Jag laddade med argument, tog med mig min budget för att visa att jag har koll på min ekonomi osv.
  Fick inte en fråga om hur min ekonomi var. Hon tittade inte på mina andra åtaganden i banken utan frågade bara vilken bindningstid jag ville ha. Att jag skulle få samma rabatt var en självklarhet. Det fick mig att få kalla fötter, har jag så dålig rabatt? Så jag bad att få tänka på bindningstiden och vill nu gärna se vad ni andra tycker. Givetvis ska jag gå till andra banker också. 0,6% i rabatt på "listpris", är det "normalt", eller?

  SvaraRadera
 4. 17:22

  Som du säger, kolla fler banker. Kika även på comboloan för uppfattning om vad andra kommit ned till. Tänk på att de som har fått bäst där också säkert är helkunder och därmed pyntar för andra saker

  SvaraRadera
 5. Tack för svar, har kollat comboloan. Jag sa tyvärr fel på min rabatt, hon utgick från deras upplåningsränta och lade på 0,9% Då hamnar jag på 3,07% på två årsränta. 0,22% bättre än den bästa på samma bank på comboloan.... Antingen skulle jag ha slagit till direkt, eller så är det nåt jag inte fattar....

  SvaraRadera
 6. 18:45

  Har du kollat forumet också? Det brukar finnas lite mer kött på benen där.

  SvaraRadera
 7. Stort tack! Där fanns det grejer...

  SvaraRadera
 8. 19:44

  SHB höjde igår 0,25, frågan är om de andra kommer följa efter...

  SvaraRadera