tisdag 15 november 2011

Korta notiser - tisdag

Idag kom Mäklarstatistik och Valueguard med ny data resp. statistik vilket genererade en hel del artiklar. Se bl.a. Cornucopia , DI (253 kommentarer!), Affärsvärlden, DN och Privata Affärer. Utöver generellt fallande priser så har även omsättningen sjunkit ordentligt jämfört med motsvarande perioder 2010 och 2009, men är fortfarande högre än krishösten 2008 (vad gäller bostadsrätter).

I vanlig ordning skiljer sig synen på prisutvecklingen mellan t.ex. BKN och Mäklarsamfundet:
"–Det är anpassningen mot lägre priser som har börjat nu, nedgången är ganska stor, säger Bengt Hansson, marknadsanalytiker på statliga Bostadskreditnämnden, till TT."

"Det är en tydlig nedgång i oktobersiffrorna. Vi har en ovanligt svårbedömd världsekonomisk situation. Först kom Grekland sedan kom Italien och seglade om. Osäkerheten är utbredd och det har lett till en avvaktande bostadsmarknad, säger Claudia Wörmann, analysansvarig hos Mäklarsamfundet.  ....
  ... jag blir inte jättebekymrad. Om man ska försöka vara optimistiskt så finns det positiva saker också. Dels har det inte rört sig jättemycket, det är inte tvåsiffrigt, dels är du ju många gånger både köpare och säljare i samma marknad, säger Wörmann."


På andra fronter, i skuldkrisens spår åker räntorna på statsobligationer upp i flera länder, se t.ex. artikel från DN

3 kommentarer:

 1. Har en vän som hade visning i måndags - inga kom o tittade. Idag har han ytterligare en visning - vi får se resultatet av den.

  SvaraRadera
 2. Intressant att Claudia Wörmann menar att sjunkande priser (mycket på grund av bolånetaket) ju kan ses positivt för förstagångsköparna. Ett självklart argument, kan tyckas. Det lustiga är att hon tidigare uttalat sig om bolånetaket som ett hinder för de stackars förstagångsköparna, som ju enligt henne borde få maxbelåna sig och buda upp lägenheter till fantasipriser. Men det var ju flera veckor sen Claudia tyckte så, hon verkar ha ändrat sig.

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym,

  Kanske har jag uttryckt mig oklart? Låt mig förklara: jag menar fortfarande att bolånetaket skapar problem för de förstagångsköpare som saknar möjlighet att låna av föräldrar eller bekanta, för att få ihop till kontantinsatsen på 15 procent. Denna bild bekräftas av fastighetsmäklare.
  De förstagångsköpare som har möjlighet att låna av vänner och föräldrar, elle rhar sparat kapital kommer in till en billigare peng.

  Med vänliga hälsningar

  Claudia Wörmann

  SvaraRadera