söndag 20 november 2011

Omvärdering av bostäder?

Appropå mitt förra inlägg kring risknivåer. I en av kommentarerna i DIs artikel "Sverige lånar mest" står att läsa som följer:

"52. Samtidigt hör jag...

rykten från vissa delar av bekanskapskretsen att åtminstone en bank har börjat fundera på att göra omvärderingar av sina panter (bostäderna)- vilket kan leda till att en del av lånen omvandlas till blancolån med 10 års amorteringstid.
Börjar en följer alla andra efter, så funkar det väl i bankoligopolet Sverige.

Om det ligger någon sanning i detta blir det jobbigt för en del..
Något på gång?"

Nu är det knappast läge att dra några långtgående slutsatser av ett anonymt inlägg som refererar till rykten, men om detta händer kommer det bli svettigt för högbelånade hushåll och säkert ge prisfallet en rejäl ytterligare skjuts nedåt...

6 kommentarer:

 1. Hade varit MYCKET intressant om bankerna började omvärdera panterna. Känns som det är väldigt vanligt att folk som vill slippa topplån tar hem en mäklare som värderar lägenheten/huset till precis så mycket som behövs, så det skulle nog kunna bli kännbart för många. Rätt bisarrt egentligen att bankerna köper det.

  Fast det vill väl till att bostadspriserna faller en del innan panterna faktiskt omvärderas. Men det kan ju bli en kugge i en nedåtgående spiral...

  Bra blogg det här förresten, riktigt skönt att få "allt" om bostadspriser samlat på ett ställe. Vore kul om fler började läsa här så det blev lite mer aktivitet i kommentarerna.

  Tyvärr tror jag du lider av samma problem som Flute: bloggen är för seriös. Om man vill ha många läsare måste man köra lite mer Aftonbladet-style, typ Cornucopia.

  SvaraRadera
 2. Gick in på SVTs hemsida via din länk och klickade mig vidare lite. Kan rekommendera artikeln nedan. Många sköna citat, bland annat:

  "-Den är 31 kvadratmeter och kostade 1,9 miljoner kronor. Vilket jag för några år sedan hade tyckt var helt otroligt. Men när man är inne på Stockholmsmarknaden är det inget konstigt. Utan det är ett kap rent av, säger han och skrattar.

  Petter Bryman fick låna upp till det nya lånetaket på 85 procent av priset. Resten lånade hans föräldrar med sin bostad som säkerhet.

  -För några år sedan hade jag tyckt detta vara galenskap. Att köpa en lägenhet utan fast tjänst för två miljoner kronor. Men man måste ha någonstans att bo."

  http://svt.se/2.22620/1.2608978/petter_29_ar_lanade_till_sin_etta_det_var_ett_kap

  SvaraRadera
 3. Makro e kul,

  Tack för feedback.

  Tittade också på klippet, det är vad jag kallar att ta en riskposition ;-).

  SvaraRadera
 4. Finansinspektionen ska för övrigt göra en ytterligare utvärdering av bolånetaket ska vara klart i "vinter" du har inte hört ngt om detta? Det känns lite som om det lobbas för ett införande av amorteringskrav just nu.

  Tack för en bra blogg.

  Mvh S

  SvaraRadera
 5. Ja, det var mycket snack om olika åtgärder för ett år sen. Då sas det att bolånetaket skulle utvärderas "om ett år". Jag har inte hört så mycket från FI, Riksbanken eller Borg om detta? Förutom riksbankens högre krav på bankerna förstås.
  Antagligen kommer de ligga ganska lågt så länge belåningstakten avtar och så länge priserna går ner i lugn takt.

  SvaraRadera
 6. Ang. FI - var på väg att skriva ett kommentarssvar på detta, men det blev ett inlägg kring detta istället.

  SvaraRadera