söndag 27 november 2011

DIs makropanel - minskande räntor och mindre priskorrigering

DIs makropanel rapporterar att även om Riksbanken sänkar styrräntan så kommer boräntorna inte följa med i samma takt. Panelen består av Tomas Pousette på SBAB, Nordeas Annika Winsth och Länsförsäkringars Marie Giertz. En sänkning med 1%-enhet bedömer de ge 0,5-0,75%-enheter sänkta boräntor. De ser dock inte ett rejält ras i bostadspriserna framöver (bara om arbetslösheten stiger rejält), även om det blir en priskorrigering.

Ser dock ut som att Tomas Pousette har ändrat sig sedan SBABs senaste rapport, han ser nu negativ utveckling närmaste kvartalen - eller hur tolkar ni nedanstående?
"Tomas Pousette framhåller att räntesänkningar trots allt ger ett visst stöd för bostadsmarknaden, liksom att utbudet av nybyggda bostäder nu stryps i snabb takt. Men det hindrar inte priserna från att backa på kort sikt, anser han. De närmaste kvartalen tror jag att det kommer att vara en fortsatt negativ utveckling. Även om prisfallen inte är jättestora är tendensen nedåt”

2 kommentarer:

  1. Ärligt talat: jag fattar inte det där snacket om att arbetslösheten är så avgörande för bostadspriserna. Visst, om arbetslösheten går till 20% så är det klart att det kommer påverka. Men någon procentenhet hit eller dit borde inte påverka så mycket. Eller? Någon som har något vettigt att säga i frågan?

    SvaraRadera
  2. Makro,

    Oklart om detta är "vettigt", men mina funderingar i frågan ;-)

    Spontant så påverkas bostadspriserna av arbetslösheten främst (?) ur två perspektiv:
    * Ökat hot/risk om arbetslöshet minskar hushållens vilja att skuldsätta sig (kanske även bankernas vilja att låna ut?)
    * De riktigt allvarliga fallet när arbetslöshet gör att man inte längre har råd att bo kvar utan blir tvingad att sälja. Sker det i större skala så... Se t.ex. Bobubblas inlägg om A-kassan.

    Intressant att notera är att Danmarks prisfall skett utan en större arbetslöshet (se BKNs senaste rapport: http://www.bkn.se/upload/Marknadsrapport/Marknadsrapport_okt11.pdf)

    Kolla även in en tidigare marknadsrapport från BKN där de tittat på utvecklingen av småhurspriser sedan 70-talet till idag, med slutsats "det är räntan och arbetslösheten som är viktiga att följa om vi ska kunna förstå prisutvecklingen på småhus i ett konjunkturellt perspektiv" http://www.bkn.se/upload/Marknadsrapport/Marknadsrapport_feb10.pdf


    Sist kommer en motfråga till bättre vetande personer: Kan tider med högre arbetslöshet ändra de riskvikter som bankerna har för bostadslån (och på så sätt öka räntekostnaderna)?

    SvaraRadera