måndag 7 november 2011

Längre försäljningstid och förväntan av fortsatt prisfall

Att försäljningen av bostäder går trögare kan man bland annat se på det antal dagar en bostad är till salu på booli.se. För Stockholms län resp. kommun har antalet dagar ökat med ca 15% resp. ca 35% sedan vecka 33.  På samma hemsida kan man även se att ca 12% av bostäderna i Stockholm är prissänkta.

SEBs boprisindikator visar att fler tror på fallande priser än ökande priser . Dock har antalet negativa minskat sedan förra mätningen. Bilder med den historiska utvecklingen av indikatorn finns här. Notera att alla de gånger som boprisindikatorn varit negativ (slutet 2007 Q4, andra halvan av 2008 fram till Q1 2009 samt andra halvan av 2011) så har även priserna sjunkit om man ser till Valueguard KTHs index, med undantag av att boprisindikator var mer pessimistik när det vände upp tidigt 2009.

Tillägg: Uppdaterat formuleringen kring SEBs boprisindikator efter kommentar från en läsare

2 kommentarer:

  1. "SEBs boprisindikator visar att majoriteten av marknaden är fortsatt inställda på fallande priser"

    Eh, nej. 43% ær inte en majoritet. Det ær dessutom færre som tror på fallande priser æn i førra undersøkningen.

    SvaraRadera
  2. Gustav,

    Japp, fel i formulering där. Har nu ändrat detta nu (fler tror på fallande än ökande) + att det är färre än förra mätningen. Dock är indikatorn fortfarande negativ, vilket historiskt oftast har hängt samman med fallande priser.

    SvaraRadera