lördag 5 november 2011

Kan "mäklardöden" rensa ut negativa inslag?

Med fallande bostadspriser och lägre omsättning blir det tuffare för fastighetsmäklarna. Cornucopia brukar skriva kring detta under epitetet "Mäklardöden". Oavsett om den del mäklarföretag kommer slås ut eller ej så finns det några egenheter på bostadsmarknaden som jag hoppas försvinner och aldrig kommer tillbaka.

1 - Hetsen
När rallyt var som värst var det standard för BRF-försäljning att köra visning söndag samt mån/tis och sedan skulle kontraktet vara signerat i mitten/slutet av veckan. Som köpare baserade man sitt beslut på några bilder på en hemsida, X minuters inspektion av lägenheten på en visning, studerande av stadgar & bokslut samt om man hade tur några korta kommentarer från någon från BRF styrelse. Om jag jämför det med hur det går till när jag köper t.ex. en elektronisk pryl och ägnar timmar att läsa recensioner, jämföra och leta bästa pris för något som handlar om futtiga tusenlappar i jämförelse med miljonaffärer. Det är i mitt tycke inte rimligt att det ska vara en sådan stress vid bostadsköp som oftast är den största affär man kommer göra i livet.

2 - Skumma budgivningar
Alla har vi antingen varit med om eller hört om skumma budgivningar, t.ex. "luftbud". Bl.a. minns jag en person jag känner väl som var den ende budgivaren på en lägenhet och som gav bud på budstartsnivå. Inget hände först, sedan kontaktar mäklaren och säger att en annan budgivare har gett samma (!) bud och att budet måste höjas om de ville "vinna" budgivningen. Man hör ibland även om misstankar om fall där mäklarna inte vidarebefodrar "låga" bud till säljarna.

Vissa framsteg har nog gjorts på detta plan, t.ex. dokumentation kring buden och budgivarna. Jag har ingen patentlösning för hur budgivningarna borde gå till (läsarna kanske har?), men jag hoppas att ett vettigare system kommer på plats.


Det är de två saker som jag hoppas försvinner framöver. Kanske kommer ett ev. rejält prisfall att kunna skaka om marknaden och påverka i positiv riktning på dessa två områden. Har ni läsare någon ytterligare som ni önskar förpassas till historien?

3 kommentarer:

 1. Kring budgivning, två alternativ som tillämpas i andra länder:
  1/ Budgivning i sluten lokal, där budgivarna är fysiskt närvarande och avger bud själva. Kontrakt tecknas direkt efter avklarad budgivning och sker i samma rum. Dvs som kronofogden gör idag vid sina försäljningar.

  2/Som idag men avgivet bud är absolut bindande, dvs avgivet bud ska betalas och det ska inte finnas möjlighet att ångra sig. Inga rabatter eller andra återbetalningsmöjligheter ska finnas som möjlighet till kringgående manövrar tex om mäklaren har bulvaner. Vid felaktigheter ska betydande belopp betalas i böter, lämpligen 95% av avgivet bud. Dessa pengar skall tillfalla staten, alternativt statligt kontrollorgan. Alltså mäklaren ska inte på något sätt kunna tillgodogöra sig dessa pengar. Detta kontrollorgan ska slumpvis finnas och monitorera budgivningar on-line och även göra slumpvisa kontroller hos mäklare i efterhand. Förslagsvis 100 kontroller i veckan

  SvaraRadera
 2. Till ovanstående kan läggas fenomenet att vid försäljning av hus i bostadsområden eller enskilda objekt visas enbart "visualiseringsbilder" dvs. 3D-renderingar av hus, tomt och området. För 10-15 år sedan krävdes ofta att byggaren uppförde ett sk. visningshus eller liknande.

  Helt plötsligt var köpare beredda att lägga upp många miljoner för ett boende de endast kunnat se på datorskärmen eller i halvdanna laserutskrifter!

  Projektörerna kunde spara stora pengar och tid genom att enbart visualisera objekten på detta sätt. Typiskt för en marknad med allt för stor tilltro till entreprenörer / mäklare och en ohämmand tillgång på billiga lån.

  Marie S

  SvaraRadera
 3. 15:36

  Fysisk närvaro verkar ju lite meckigt - men det skulle ju kunna bjuda på lite pokerinslag där man kan försöka läsa av de andra ;)

  Marie,
  Mmm. Dock lite motsvarande förfarande om du låter en arkitekt rita ett hus (dvs ingen möjlighet att se huset innan)

  SvaraRadera