onsdag 9 november 2011

Svårare att få låna till bostad i Danmark

Såg följande notis om utvecklingen vad gäller bostadslån och priser i Danmark. För "gemene man" har det blivit svårare att köpa en bostad, trots att de gått ned i pris, då bankerna är allt mer ovilliga att låna ut.  "För fem år sedan kunde en genomsnittsfamilj låna fyra-fem gånger sin sammanlagda bruttoinkomst vid ett husköp. I dag lånar banken bara ut 2,5 gånger bruttoinkomsten, visar en genomgång som bostadsinstitutet Bolia genomfört."

"Polisen eller sjuksköterskan har inte fått det lättare att köpa bostad. De har visserligen fallit i pris, men nu kan de inte få något huslån, säger Danske Boligadvokaters ordförande Jan Schøtt-Petersen till Politiken"

En sådan utveckling skapar antagligen också en nedåtgående spiral genom att spä på prisfallet och/eller lägre omsättning genom att det blir färre potentiella köpare för dyrare bostäder.

2 kommentarer:

  1. Ett lånelöfte erhållet nyligt hos Swedbank säger att vi i Sverige ligger på 2,0 gånger bruttoinkomsten, iallafall i Norrbotten.

    SvaraRadera
  2. Likadan spiral som vi hade i början på 90-talet då bankerna drastiskt ströp utlåningen.

    Innan dess, sedan mitten på 80-talet, hade bankerna lånat ut utan några tankar om att det skulle skulle medföra några konsekvenser, det var tex amorteringsfria lån och staten bidrog genom att ränteavdraget, marginalskatterna och inflationen gjorde att den "riktiga" räntan var låg - runt någon procent eller tom var negativt. Dvs du fick betalt för att låna.

    Hur det gick sen vet vi alla

    SvaraRadera