lördag 12 november 2011

Amortera mera!

I tidigare inlägg har jag visat på hur prisnedgångar påverkar skuldsättningsnivåer, vilket inte är någon munter läsning givet den svenska genomsnittliga belåningsgraden. Om man trivs i sitt boende och inte vill flytta så är det enda sättet att minska sin skuldsättningsnivå att amortera - vilket leder till frågan spara eller amortera. Svaret på det borde vara "både och". Varje hushåll ska naturligtvis ha en buffert för oförutsedda utgifter och händelser (sjukdom, arbetslöshet ...) och utöver det spara till framtida större konsumtionsköp (t.ex. bil). Men är man högbelånad ska man ha såpass mycket utrymme i ekonomin att man även amorterar ordentligt, för att minska risken framöver.

Visst kan en del säkert få bättre avkastning på pengarna i andra typer av investeringar än att amortera. Men frågan är hur många av alla högbelånade BLT:ar som garanterat kan slå genomsnittsräntan (minus skatteavdrag) över tiden?

Nivån på amorteringen brukar oftast uttryckas i hur lång tid (år) det skulle ta att återbetala hela lånet med en rak amortering (d.v.s. samma nivå på amorteringen varje år). T.ex. lån på 1 miljon, månatlig amortering på 5000 SEK ger amorteringstid på ca 16,7 år.

Veckans fråga får bli en undersökning bland läsarna kring vilken tid ni amorterar era bolån på (för er som har bolån)? Enkäten finns ute till höger. Kommentera gärna hur ni tänker kring er amortering.

4 kommentarer:

  1. Har precis lyckats bli av med topplånet. Nu har jag en låg amorteringsnivå på resten, 40 år, men sparar istället mer för att öka på bufferten och ska sedan öka amorteringen igen.

    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Om jag skulle amortera som jag faktiskt gör idag så skulle det ta 101 år att betala av hela lånet. Det är dock en ganska missvisande siffra, eftersom jag har gjort ett medvetet val att amortera så lite som möjligt för att istället bygga upp ett kapital inför i närtid kommande underhållsbehov.

    Om jag skulle öka amorteringen med hälften av vad som idag går in på "huskontot" (som egentligen är en fonderad del på ett större sparkonto), vilket känns som en rimlig nivå, så skulle amorteringstiden istället bli 15,7 år. All-in (nuvarande underhållsavsättning plus dito amortering, och noll kronor avsättning för underhåll) så blir siffran 8,5 år till skuldfrihet. All-in är dock inte ett realistiskt amorteringsscenario på åtminstone två års sikt, så det är inget jag räknar på i dagsläget.

    Så jag svarar 10-20 år.

    /MK

    SvaraRadera
  3. Bor i Norge och här har vi inte amorteringsfria lån. Max nedbetalningstid är 30 år. Har planerat att betala ner vårt lån på 15. Det är helt uteslutet att tänka amorteringsfritt i all oändlighet i Norge. Kulturskillnad deluxe.

    SvaraRadera